5 Maddede Ev Ekonomisi Düzenleme

Beş Maddede Ev Ekonomisi Düzenleme

Birikim yapmak çoğu zaman gelir ve gider arasındaki dengeyi kurmakta zorlandığımız için imkansız hale gelebilir. Bazen ipin ucu öyle bir kaçabilir ki bırakın birikim yapmayı faturalar, kira, alışveriş ve okul masrafları derken ay sonunu getirmek oldukça zorlaşabilir. Bu zorluğu ortadan kaldırmak aslında sanıldığı kadar imkansız değildir.

İşin sırrı tamamen ev ekonomisi yöntemlerini bilmekte gizlidir. Ev ekonomisi yöntemleri kapsamında harcama planları yapıldığında bütçeyi denkleştirmenin yanı sıra birikim yapmak da mümkün hale gelir.

“Ev ekonomisi nasıl yapılır?” diye merak ediyor olabilirsiniz. Basit yöntemlerle ev ekonomisi nasıl yapılır anlatmadan önce gelin beraber “Ev ekonomisi ne demek?” Ayrıntılı bir şekilde öğrenelim.

Ev Ekonomisi Ne Demek?

Ekonominin bilindik en basit tanımı sınırsız insan ihtiyaçları ile sınırlı kaynaklar arasında denge kurmaktır. Aynı tanımı ev ekonomisini açıklamak için de kullanmak mümkündür.

Evin ihtiyaçları asla bitmemesine rağmen bu ihtiyaçları karşılamaya yönelik kazanılan gelir sınırlıdır. Gelir ve gider arasındaki dengenin kurulamaması ciddi sıkıntılara yol açabilir. Ev ekonomisi ise bu dengenin kurulması ve birikim yapılması için gerçekleştirilen yönetim, plan ve yöntemleri kapsar.

Ev Ekonomisi Nasıl Yönetilir?

Peki “Ev ekonomisi nasıl yönetilir?” Nasıl ki ülkelerin ekonomilerini yöneten kişiler ve kurumlar varsa ev ekonomisini de idare eden kişilerin olması gerekir. Herkesin hesapsız bir şekilde kafasına göre harcama yapmasının sonu tam anlamıyla bir kaos olacaktır.

Ev ekonomisini yönetirken katılımcı bir yaklaşım sergilemeye özen gösterin. Ailenin tüm bireylerinin bir masa etrafında toplanıp ihtiyaç ve beklentilerini açıklaması ve bu doğrultuda harcamalara karar verilerek plan yapılması en ideal ev ekonomisi yönetimidir.

Ev Ekonomisi Nasıl Düzenlenir?

“Ev ekonomisi nasıl düzenlenir?” sorusunun cevabı tasarruf yapmanın anahtarı konumundadır. Bunun için öncelikle bütçeyi bölümlere ayırmak gerekir. Ev kirası, faturalar ve mutfak masrafları gibi zaruri ihtiyaçlar için bütçe ayırdıktan sonra geri kalan masraflara yönelik planlamalar yapabilirsiniz.

Bütçeyi bölümlere ayırırken farklı aile bireylerine de yönetim konusunda sorumluluk verebilirsiniz. Örneğin, çocuğunuza harçlığını haftalık ya da aylık olarak verip bir sonraki harçlığına kadar parasını idare etmesini öğretebilirsiniz. Hatta ihtiyaçları için harçlığından tasarruf yapmasını teşvik ederek çocuğunuza erken yaşlarda tutumlu olmayı aşılayabilirsiniz.

Ev Ekonomisi için Neler Yapılabilir?

Küçük ama etkili önlemler alarak ev ekonomisini düzenlemek mümkündür. Bu doğrultuda “Ev ekonomisi için neler yapılabilir? sorusunu 5 madde halinde yanıtladık!

●      Faturalarınızı Yeniden Gözden Geçirin

Kullanmadığınız zamanlarda lambaları, elektronik cihazları ve muslukları kapatmak gibi basit önlemler faturalarda düşüşe ve dolayısıyla kolaylıkla birikim yapabilmenize olanak sağlar.

Elektronik cihazların fişlerini çekmek, kombinin bakımını aksatmamak, evin içerisini güneş ışığından maksimum yararlanılabilecek şekilde dekore etmek ve enerji tasarrufu sağlayan cihazlar kullanmak gibi birçok yöntemle yüksek gelen faturalara elveda diyebilirsiniz.

●      Liste Hazırlamadan Market Alışverişine Çıkmayın

Bazen markete gittiğimizde reyonlar arasında kaybolarak hiç aklımızda olmayan ürünleri satın aldığımız olur. Zaten market dekorasyonu da bu yönde yani kişileri daha fazla alışveriş yapmaya teşvik edecek şekilde gerçekleştirilir. Bu durumdan kurtulmanın tek yolu ise market alışverişine çıkmadan önce liste hazırlamaktır.

●      İhtiyaçlarınıza Yönelik Alışveriş Yapın

Ev ekonomisi tasarruf yöntemlerinden biri de ihtiyaç ve lüks ayrımını yaparak hareket etmektir. Bazen çok hoşumuza gittiği için ihtiyacımız olmayan ürünleri satın almak gibi bir yanılgıya düşebiliriz. Ev ekonomisine zarar veren bu durumdan kaçınmak için alışveriş sırasında mutlaka kendinize “Benim gerçekten bu ürüne ihtiyacım var mı?” diye sormayı unutmayın.

●      Yenilemeyin, Tamir Edin

Günümüz dünyasının en büyük sorunu: Tüketim çılgınlığı. Reklamlar, diziler ya da filmler; alttan alta sürekli sahip olduğumuz eşyaları yenilememiz gerektiği mesajını verir.  Oysaki arızalanan eşyaları yenilemek yerine tamir ettirmek tasarruf gerçekleştirmek için en ideal yoldur.

●      Yemeklerinizi Evde Hazırlayın

Yemekleri evde hazırlamak “Ev ekonomisi nasıl sağlanır?” sorusuna verilebilecek cevaplardandır. Daha pratik ve zahmetsiz bir yöntem olarak görülen dışarıdan yemek söylemek, özellikle çalışma hayatı yoğun olanların öncelikli tercihidir. Ancak sürekli dışarıdan yemek hem bütçeniz hem de sağlığınız için zararlı olabilir.

Bunun yerine hafta sonları fazla çeşit yemek yaparak hafta içi yemek hazırlama derdinden kurtulabilirsiniz. Böylelikle bütçenizi korurken bir yandan da daha sağlıklı ve dengeli beslenmiş olursunuz.

Çeşitli tasarruf yöntemleriyle birikim yapıyor ancak birikimleriniz hayalinizdeki evi ya da arabayı almak için yeterli gelmiyorsa Tasarruf Finansman Kuruluşu Katılımevim’in peşinatsız, faizsiz ve kefilsiz fırsatlarından faydalanabilirsiniz. BDDK lisanslı Katılımevim hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak için Katılımevim şubelerine başvurabilir ya da 444 11 00 numaralı hattı arayabilirsiniz.

Peşinatsız ev alabileceğinizi biliyor musunuz ?

Bilgi Almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım!

ihtiyacınız

Bilgi almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım!

ihtiyacınız
Bilgi almak için formumuzu doldurun, sizi arayalım!