Airbag (Hava Yastığı) Nedir Nasıl Çalışır?

Günümüzde, ihtiyaçlarımızla birlikte araba kullanma alışkanlığımız ve ihtiyaç duymamızda artmıştır. Trafiğin yoğunluğu ve ani gelişen kazalar, sürücülerin ve yolcuların güvenliği için endişe verici bir durum oluşturmuştur. İşte bu noktada, araçlarda bulunan güvenlik önlemleri, hayati önem taşır. Bunlardan biri de airbag olarak bilinen hava yastığıdır. Yani airbag türkçe karşılığı hava yastığıdır.  Airbag nedir diye merak edenler için bu sistem araç içindeki yolcuları ani bir çarpışma durumunda korumak için tasarlanmış bir güvenlik öğesidir. Hava yastıkları araç içindeki yolcuların vücutlarını çarpmalardan koruyarak ciddi yaralanmaları önlemeye yardımcı olur. Bu nedenle hava yastıklarının araç güvenliği açısından önemi oldukça büyüktür. Airbag’in varlığı sürücü ve yolcuların güvenliğini artırarak olası kazalarda yaralanma riskini en aza indirir.

Airbag Çeşitleri ve Özellikleri

Airbagler’in çeşitleri ve özellikleri araçların güvenlik standartlarını artırmak için sürekli olarak geliştirilen ve çeşitlendirilen bir teknolojidir. İşte airbag çeşitleri ve özelliklerine dair detaylı bir açıklama:

  • Ön Hava Yastıkları: En yaygın kullanılan airbag çeşitlerinden biri olan ön hava yastıkları aracın ön koltuklarının arkasında yer alır. Bu hava yastıkları, çarpışma anında sürücü ve yolcuların ön kısımlarını korumak için tasarlanmıştır. Genellikle direk çarpışmalarında etkilidirler.
  • Yan Hava Yastıkları: Yan hava yastıkları, aracın yan kısımlarında, kapı panellerine entegre edilmiş olarak bulunur. Yan çarpışmalarda, sürücü ve yolcuların baş ve göğüs bölgelerini korumak için devreye girerler. Yan hava yastıkları, taraflı çarpışmalardan kaynaklanan yaralanma riskini azaltmaya yardımcı olur.
  • Perde Hava Yastıkları: Perde hava yastıkları, aracın tavan kısmında yer alır ve sürücü ile yolcuların baş bölgesini korumak için tasarlanmıştır. Yana doğru darbelerde cam ve metal parçalardan gelen darbelerin etkisini azaltarak baş yaralanmalarını önlerler.
  • Diz Hava Yastıkları: Bazı araçlarda sürücü ve ön koltuk yolcularının diz bölgesini korumak için özel olarak diz hava yastıkları bulunur. Diz hava yastıkları, alt direğe doğru gelen çarpmaların etkisini azaltarak bacak yaralanmalarını önlerler.
  • Arka Koltuk Hava Yastıkları: Günümüzde bazı lüks araçlarda arka koltuklarda da hava yastıkları bulunmaktadır. Arka koltuk hava yastıkları, arka koltuk yolcularını arka çarpışmalarda korumak için tasarlanmıştır.

Hava Yastığı Nasıl Çalışır?

Bir araç çarpışma algılandığında, araç içindeki birimler tarafından hız, çarpışma açısı ve diğer faktörler değerlendirilir. Bu değerlendirme sonucunda, araçta bulunan sensörler çarpışmanın ciddiyetine göre Airbag’in açılması gerekip gerekmediğine karar verir. Eğer çarpışma şiddetli ve acil bir durumdaysa hava yastıkları devreye girer. Peki Airbag nasıl açılır ?

Hava yastığı açılması için gereken anahtar bileşen, hava yastığının içerisinde bulunan bir gaz jeneratörüdür. Çarpışma anında, sensörler sinyal gönderir ve gaz jeneratörü hızla bir patlama oluşturur. Bu patlama sonucunda, hava yastığı içerisinde bulunan gaz hızla genişler ve hava yastığı yastık şeklini alarak sürücü veya yolcunun darbe aldığı bölgeye doğru hızla şişer. Hava yastığının şişmesi darbenin etkisini azaltarak yaralanmaları önler.

Hava yastığının açılması sonrasında, gazın hızla boşalması ve yastığın tekrar sönmesiyle, sürücü ve yolcular araçtan çıkabilirler.

Airbag Işığı Neden Yanar?

Airbag ışığı aracın gösterge panelinde bulunan ve genellikle hava yastığı işaretini temsil eden bir uyarı lambasıdır. Airbag lambası aracın hava yastığı sistemlerinde bir sorun olduğunu veya arıza meydana geldiğini göstermek için tasarlanmıştır. Airbag ışığı genellikle hava yastığı işareti olarak da bilinir ve sürücüye araçta bir güvenlik sorunu olduğunu bildirir.

Airbag ışığının yanmasının birkaç nedeni olabilir. Bunlardan biri aracın hava yastığı sistemlerinde bir arıza veya bozulma olmasıdır. Bu durumda araç bilgisayar sistemi hava yastığı sistemlerindeki bir sorunu tespit eder ve uyarı ışığını aktive eder. Ayrıca hava yastığı ışığı, aracın elektrik sisteminde bir sorun olması durumunda da yanabilir. Elektriksel sorunlar hava yastığı sistemlerinin düzgün çalışmasını engelleyebilir ve bu da Airbag ışığının yanmasına neden olabilir.

Airbag Sargısı Nedir?

Airbag sargıları, Airbag’in patlaması durumunda oluşabilecek zararı en aza indirmek için tasarlanmıştır. Airbag patladığında içinde bulunan gazın basıncı nedeniyle oluşabilecek hızlı genişleme hareketini kontrol altına almak için kullanılırlar. Airbag sargıları, Airbag’in yavaşça açılmasını ve yolculara zarar verme riskini azaltmayı amaçlar.

Airbag Ne Zaman Devreye Girmez?

Airbagler genellikle çarpışmanın şiddetinin düşük olduğu durumlarda, çarpışmanın arkadan gerçekleştiği durumlarda ve aracın takla attığı veya devrildiği durumlarda çalışmazlar.

Airbag Patlaması Nedir?

Airbag patlaması araçta bulunan hava yastığı sisteminin çarpışma anında devreye girerek içindeki gazın aniden genişlemesi sonucu oluşan bir olaydır. Eğer çarpışma şiddetli ve acil bir durumdaysa hava yastıkları devreye girer ve içlerinde bulunan gazla birlikte hava yastığı patlaması aniden gerçekleşir. Bu patlama sonucunda hava yastığı yastık şeklini alarak sürücü veya yolcunun darbe aldığı bölgeye doğru hızla şişer, böylece vücudu darbeden korur.

Passanger Airbag Ne Demek?

Passenger Airbag ifadesi, Türkçe’de yolcu hava yastığı anlamına gelir. Bu, araçlardaki yolcu koltuğu için tasarlanmış bir güvenlik özelliğidir ve çarpışma anında yolcunun yaralanma riskini azaltmak amacıyla tasarlanmıştır. Genellikle ön koltuk yolcu tarafında bulunur ve kaza durumunda otomatik olarak şişerek yolcuyu korur.

Sizde seyahat ederken veya sosyal hayatınızda arabaya ihtiyaç duyuyorsanız Katılımevim’in Faizsiz Araba fırsatlarını inceleyerek bütçenizi zorlamadan araba sahibi olabilirsiniz.

Direksiyon Kutusu Nedir ? Konulu Blog Başlığı Dikkatinizi Çekebilir.

Bilgi Almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım!

ihtiyacınız

Bilgi almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım!

ihtiyacınız
Bilgi almak için formumuzu doldurun, sizi arayalım!