Araba Satın Alırken Oto Ekspertiz Zorunlu Mu?  

Araba Satın Alırken Oto Ekspertiz Zorunlu Mu?

Oto ekspertiz, satın alacağınız aracın mevcut durumunu ve potansiyel sorunları anlamanız için önemli bir rol oynar. Bu yüzden araç almadan önce ekspertiz raporu almanız, başta sizin güvenliğiniz olmak üzere araçla ilgili geçmişteki ve olası tüm problemleri öğrenmenizi sağlar.

Oto Ekspertiz Nedir?

İkinci el araca olan ilginin artmasıyla araç satın alacak kişiler önlem almak amacıyla ve aracın sağlık durumunu öğrenmek için oto ekspertize başvururlar. Otomotiv dünyasında, araba ekspertizleri yeni arabaların değil, kullanılmış arabaların piyasa değerini belirler. Oto ekspertiz, aracınızda mevcut olabilecek kusurlar, potansiyel onarım maliyetleri ve ileride karşılaşılacak hasarların belirlenmesi için uzmanlar tarafından ve profesyonel ekipmanlar kullanılarak gerçekleştirilen bir işlemdir. Oto ekspertiz hizmeti, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkmış ve ikinci el araç alım süreçlerinde alıcıların zarar görmesini engellemek amacıyla sunulan bir hizmettir. Peki ikinci el araç alırken oto ekspertiz raporu almak zorunlu mu?

 Oto Ekspertiz Zorunlu Mu?

Uzun süre zarfında, Türkiye’nin ikinci el otomobil piyasası tüketici hakları açısından bir dizi sorunu beraberinde getirdi. Hasarlı ve kusurlu araçlar hakkındaki bilgiler tüketicilerden gizlendi, bu durum yüzbinlerce insanın mağduriyet yaşamasına neden oldu. Yönetmelik, ikinci el araç piyasasını düzenlemek ve tüketicileri korumak amacıyla, araç satışlarında oto ekspertiz raporunun zorunlu olması kararı aldı. İkinci el piyasasında yaşanan sorunlar sonucu, Tüketici Hakem Heyetlerine yapılan şikayetler ve Yargıtay’a yapılan davalar sonucunda devlet bu konuda önlem aldı ve 1 Nisan 2019 tarihinde ikinci el araç alım satımlarında ekspertiz raporunu kişilere zorunlu tuttu. 2019 Nisan ayından itibaren Türkiye’de ikinci el araç satışlarında ekspertiz raporu olmayan araçlar satış yapamayacak. Ayrıca, İkinci El Kara Taşıtları Ticareti Yönetmeliği’ne göre, ikinci el bir otomobil satışında satıcının alıcıya araç için bir garanti sağlaması gerekmektedir. Bu garanti, satış tarihinden itibaren 3 ay veya 5.000 kilometre boyunca geçerli olacaktır. Yeni yönetmelik ile birlikte, garanti kapsamına elektrik sistemleri, diferansiyel, şanzıman, tork konvektörü ve motor dahil edilmiştir. Garanti süresi veya kilometresi içerisinde meydana gelen ve garanti kapsamında olan parçaların arızaları, en fazla otuz iş günü içinde onarılır. Motosikletlerde bu süre en fazla yirmi iş günü olarak belirlenmiştir. Arızanın onarımına ilişkin tüm masraflar, satışı yapan işletmenin veya satıcının sorumluluğundadır.

Oto Ekspertiz Raporunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Oto ekspertiz raporu alım sürecinde, dikkat edilmesi gereken birçok husus vardır. Bunların başında aracın motor ve mekanik sistemlerinin kontrolü gelmektedir. Sonrasında, herhangi bir yerinde boya işlemi görüp görmediği kontrol edilmelidir, çünkü boya işlemi gören çoğu araç kaza yapmıştır ve oluşan hasarlar boya işlemi ya da macun yardımıyla eski haline getirilmiştir. Bu yüzden, ileride aracınızı satacağınız zaman size sorun çıkarmaması için mutlaka boya işlemi görüp görmediği kontrol edilmelidir. Ayrıca, satın almak istediğiniz araçta LPG ve Dizele dönüşümü yapılmışsa motor kontrollerine çok dikkat edilmelidir. Dizel motorlu araçlarda, maliyetli olarak kabul edilen mazot pompası, enjektörler, ısıtma ve soğutma sistemlerinin de detaylı bir şekilde kontrol edilmesi gerekmektedir.
Bunların yanında dikkat edip, kontrol ettirilmesi gerekenler; Aracın yaşı, lastik durumu, genel kondisyonu, iç mekan trim parçalarının durumu, koltukların ve araç içinin genel temizliği, periyodik bakımların yapılıp yapılmadığı, torpido parçalarının kaç kere söküldüğüne bakılması sonucunda aracın maliyetini öğrenmiş olup buna göre satın alırsınız ve en önemlisi aracın, can güvenliğiniz için uygun olup olmadığını anlaşılmış olursunuz.

Sonuç olarak, ülkemizde geçmişte yaşanan mağduriyetlerin tekrardan yaşanmaması üzerine zorunlu hale getirilen oto ekspertiz raporunun satın alacak kişi için birçok faydası vardır. Bu faydaların başında gelen, kişin can güvenliğinin yanında araç içerisinde ki kontrollerin sağlanması sonucu satın alacağınız aracın piyasa değerini öğrenip maliyetini düşürebilmeniz ve gelecekte olası bir sorundan haberdar olmanızdır. Bu sayede satın alacağınız aracın hangi bakımlarının yapılması gerektiğini bilmiş olacaksınız.

Bilgi Almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım!

ihtiyacınız

Bilgi almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım!

ihtiyacınız
Bilgi almak için formumuzu doldurun, sizi arayalım!