Araç Değerleme Nedir? Nasıl Yapılır?

Araç Değerleme Nedir?

Araç değeri hesaplama işlemleri, araçların güncel satış fiyatlarının belirlenmesi için yapılan süreci ifade eder. Sıfır olarak aldığınız bir araç, kullanım şeklinize ve ne kadar mesafe kullandığınıza göre belirli bir eskimeye maruz kalır. Ancak bu kullanım tecrübeniz boyunca araca yapılan işlemler, onarımlar ve benzer işlemler aracın değerlemesinde değişikliğe sebep olur.

Araç değerleme sürecinde arabanın özellikleri, yapılan işlemler ve mevcut kondisyonuna ek olarak o sıradaki piyasa koşulları da büyük rol oynar. Araç modeli, yılı, kullanıldığı kilometre gibi çeşitli faktörler araç değerleme üzerinde belirleyici role sahiptir. Araç değerleme yapılırken de bu faktörlerle piyasadaki alış ve satış fiyatları orantılı olarak incelenir, ayrıca oto ekspertiz yöntemi de kullanılabilir.

Araç Değerleme Nedir?

Araç değerleme ham satıcının hem de alıcının doğru fiyatlardan piyasada bulunmasını sağlayan değer belirleme yöntemidir. Bu nedenle “Araç değerleme nedir?” sorusunun cevabını ve önemini anlamak gerekir. Araç değerleme yöntemi sayesinde alıcı verdiği ödemenin karşılığında ödemeyi karşılayan özelliklere sahip bir araç alırken satıcı da doğru piyasa koşullarında doğru fiyattan aracını satar.

Araç değerleme, arabanın model, marka, yakıt tipi, yılı, kullanıldığı mesafe, hasar durumu ve çeşitli parametreler göz önünde bulundurularak hesaplanır. Araç değerleme için araba hakkındaki tüm bilgiler ayrıntılı bir şekilde bilinmeli ve piyasaya uyumlu şekilde bu ayrıntılar değerlendirilmelidir. Genellikle bu işlem profesyoneller tarafından yapılsa da bireyler de benzer araç modellerinin parametrelerini inceleyerek fikir sahibi olabilir.

Oto Ekspertiz Ne Demek?

Oto ekspertiz, araç değerinin profesyonel ve analitik yöntemlerle belirlenmesine denir. Oto ekspertiz, araç sigortalarında kullanılabildiği gibi aynı zamanda ikinci el araç satın alma ve satış işlemlerinde de kullanılabilmektedir. Araç ekspertiz raporu oluşturulan bir araba hakkındaki alım satım ve sigorta süreçleri çok daha şeffaf, hızlı bir şekilde ilerler.

Oto Ekspertiz Nasıl Yapılır?

Oto ekspertiz yapılırken bir araba hakkındaki tüm teknik detaylar ayrı ayrı incelenir ve arabanın her aksamının kondisyonu ele alınır. Bunlara ek olarak aracın bulunduğu genel kondisyon, kullanıldığı mesafe, kullanım sırasındaki yıpranma ve kaza durumu gibi kriterler de incelenir. Bu kriterlerin en iyi şekilde değerlendirilebilmesi için ise araçlar çeşitli testlere maruz bırakılır.

Oto ekspertiz işlemi tamamen profesyoneller tarafından yapılan ve araç değerini en iyi şekilde ortaya çıkaran işlemdir. Araç ekspertiz raporu sayesinde aracınızın değerini anlayabilir ve buna göre alım satım yapabilirsiniz. Bu işlemler teknik analizlerle ve özel testlerle yapıldığı için bireysel ölçümlere oranlara çok daha güvenilirdir. Ancak araba ekspertiz raporunun de belirli bir geçerlilik süresi bulunur diyebiliriz.

Araba Ekspertiz Raporu Ne Kadar Geçerli?

“Araba ekspertiz raporu ne kadar geçerli?” ve “Araç satışında ekspertiz raporu zorunlu mu?” soruları özellikle ikinci el araç alım satımı yapmayı düşünenler tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Araç satışında 8 yaşın ya da 160 bin kilometre mesafenin üzerinde olan araçlar ekspertiz raporu sunmak zorunda değildir ancak daha genç ve az kullanılmış araçların ekspertiz raporunu notere ibraz etmesi zorunludur.

Bu noktada ekspertiz raporunun notere en fazla 3 gün öncesinde yaptırılarak sunulması gerekmekte. Ancak burada ekspertiz raporunun yasal ibraz süresinin 3 gün olduğuna dikkat etmeniz gerekir, çünkü ibraz süresi dışında araba ekspertiz raporunun geçerlilik süresi bulunmaz. Elbette ekspertiz raporunun süresi ilerledikçe güvenilirliği azalacağı için tekrardan yapılması çok daha mantıklı olacaktır.

Oto Ekspertiz Ne Kadar Sürer?

Oto ekspertiz yaptırmak isteyen kişilerin en çok merak ettikleri soru “Oto ekspertiz ne kadar sürer?” sorusudur. Bunun sebebi ise oto ekspertiz süresinde kişilerin araçlarını kullanamamasıdır. Ancak günümüzde oto ekspertiz hizmeti veren kurumlardaki yoğunluğa bağlı olarak oto ekspertiz süresi 30 – 60 dakikadır ve hızlıca halledilebilmektedir.

Oto Ekspertiz Raporu Kaç Günde Çıkar?

Oto ekspertiz raporu 4-7 iş günü içerisinde çıkmaktadır. Bu süre yapılan ekspertiz işleminin kapsamına göre ve servisin yoğunluğuna göre değişkenlik gösterebilmektedir. Bunun en temel sebebi ise ekspertiz raporunun ön onaydan geçmesi ve uzmanlar tarafından incelenerek teslim edilmesidir.

Araç Ekspertiz Raporu Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-Devlet üzerinden araç ekspertiz raporu sorgulama işlemini yapabilirsiniz. Bunun için sisteme girerek Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgula sayfasını aramanız yeterlidir.

Direkt olarak telefonunuzdan sorgulamak istediğinizde ise SMS göndererek ekspertiz raporu sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için 5664’e “PARCA” boşluk bırakıp “PLAKA” boşluk bırakıp “HASAR TARİHİ” yazmanız ve göndermeniz yeterlidir. Ancak bu sorgu işleminin ücretli olduğunu ve faturanıza yansıyacağını unutmayın.

Son olarak araç ekspertiz raporunu sorgulamak için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin Sigortam360 isimli uygulamasını kullanabilirsiniz. Bu işlemde ise “Plaka” veya “Şasi” ile sorgulayabilirsiniz. Ancak bu sorgulamanın da ücretli olduğunu unutmamanız gerekmekte.

Araba alırken faiz, kredi ve peşinat gibi maddi yükümlülüklerden kurtularak araç sahibi olmak istiyorsanız Katılımevim sizin için doğru tercih. BDDK Lisanslı Tasarruf Finansman Şirketi Katılımevim, faizsiz kredisiz peşinatsız araç almanızı sağlayan fırsatlarla size destek olur ve Türkiye’nin istediğiniz herhangi bir noktasındaki aracı rahatlıkla alabilirsiniz. Katılımevim başvuru şartları ve tüm sorularınız hakkında daha fazla bilgi almak için 444 11 00 numaralı çağrı hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.

İlginizi çekebilir – Araç değer kaybı nedir ve nasıl alınır ?

Bilgi Almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım!

ihtiyacınız

Bilgi almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım!

ihtiyacınız
Bilgi almak için formumuzu doldurun, sizi arayalım!