Emlakçı Komisyonu Nedir? Nasıl Ödenir?

Emlakçı Komisyonu Nedir?

İnsanlar hayatları boyunca sıklıkla olmasa da mutlaka emlakçıların sundukları hizmetlere ihtiyaç duyarlar. Yeni bir ev satın almak ya da kiracı olarak kaldığınız evden çıkıp yeni bir eve yine kiracı olarak taşınmak isterseniz bir emlakçının hizmetlerine ihtiyaç duyarsınız. Evinizi satacak olursanız evin doğru fiyatının hesaplanması ve doğru alıcıların bulunması için yine emlakçıya ihtiyaç duyulur. Evinizi kiralamak istiyorsanız emlakçılar sizler için en doğru ve evinize en iyi bakacak kiracıları bulur.

Emlakçıların sundukları hizmetler bununla bitmez. Gayrimenkul konusunda özel eğitimleri ve bilgileri bulunan bu meslek sahipleri şehir içindeki en yaşanılası semtlerin ya da iş kurmak için ideal mahallelerin hangileri olduğunu bilirler. Ev satın almak ya da satmak için en uygun zamanı seçebilirler. Böylece danışmanlık hizmetleriyle alıcılara ve kiracılara yardımda bulunmuş olurlar.

“Emlakçı komisyonu nedir?” diye soranlar için bütün bu hizmetleri karşılığında emlakçıların danışanlarından aldığı ücret olduğunu söyleyebiliriz. Bu ücret pek çok unsura bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bu yazımızda emlakçı komisyonlarının nasıl hesaplandığını incelemenin yanı sıra “Emlakçı komisyonu ne zaman ödenir?” sorusuna da cevap vereceğiz.

Emlakçı Komisyonu Ne Kadar?

Emlakçı komisyonu hesaplama son derece basit bir işlemdir ve satılan ya da kiralanan gayrimenkule göre değişkenlik gösterebilir. “Emlakçı komisyonu ne kadar?” diye merak ediyorsanız eğer ev satılıyorsa emlakçı komisyon oranı gayrimenkulün satış fiyatının %2’sidir. Buna her zaman %18 oranında KDV de eklenmektedir. Komisyon hem satıcıdan hem de alıcıdan ayrı ayrı alınmakta, toplamda da mülkün satış fiyatının %4’ü + %18 KDV’ye denk gelmektedir.

Kısacası “Emlakçı ev satışından ne kadar komisyon alır?” sorusunun cevabı mülk bedelinin %4’ü + %18 oranında KDV’dir. Fakat ücretin kimin tarafından ödeneceği duruma göre değişkenlik gösterebilir.

Kimi istisnai durumlarda alıcı ve satıcının da rızasıyla iki taraftan bir tanesi bu %4’lük komisyon ücretini ödemeyi kabul edebilir. Bu emlakçı komisyonu kanunu ve yasalarına aykırı değildir.

Ev satışında emlakçı komisyonu kimileri için yüksek bir ücret olarak görülebilir fakat emlakçının hizmetleri size kendi araştırmalarınızla edinemeyeceğiniz şekilde değerli bilgiler sunacak, sizi ekonomik olarak koruyacaktır.

Emlakçılar Ne Kadar Komisyon Alır?

Ev satmak isteyen pek çok ev sahibi, “Emlakçılar ne kadar komisyon alır?” sorusuna cevap arar. Yukarıda bahsettiğimiz gibi emlakçı komisyon oranı toplamda %4 oranındadır. Alıcı ya da satıcının ödediği miktara % 18 oranında bir KDV de eklenmesi zorunludur. Bunun dışında kimi emlakçıların ekstra ücret aldıkları hizmetler olduğu durumlarda önceden yazılı bir anlaşma yapılması zorunludur ve tarafların karşılıklı olarak rızaları gerekir.

Ev sahipleri evlerini satışa çıkarmadan önce, “Emlakçılar ev satışından ne kadar komisyon alır?” sorusunun cevabına göre bir fiyat belirlerse satıştan elde edecekleri gelirde ciddi bir kayıp yaşamazlar.

Emlakçı Kira Komisyonu

Söz konusu kiralama işlemleri olduğunda emlakçı kira komisyonu farklı bir oranda karşınıza çıkacaktır. Genel olarak çoğu emlakçı için kira komisyonu bir aylık kira bedeli + KDV şeklinde olmalıdır. Tarafların karşılıklı olarak rızası yoksa bir emlakçının alabileceği maksimum kira komisyonu bu kadardır.

Emlakçı Kira Komisyonunu Kimden Alır?

Ülkemizde genel olarak “Emlakçı kira komisyonu kimden alır?” diye sorulduğunda kiracıların emlakçılara kira komisyonu verdiği düşünülür fakat emlakçı komisyon kanunu bunu zorunlu kılmaz. Aksine kira komisyonu ev sahibi ve kiracı tarafından eşit ödenmelidir. Ters giden durumlarda ise yalnızca kiracının ödeyeceği sözleşmede net olarak belirtilmelidir. Bu da “Ev sahibi emlakçıya komisyon verir mi?” sorusunun cevabı niteliğindedir.

Emlakçı Komisyonu Yönetmeliği

Emlakçıların alabilecekleri komisyon oranları emlakçı komisyonu yönetmeliği tarafından açıkça belirtilmiştir. Bu yönetmeliğe göre gayrimenkul satışlarında emlakçılar mülk bedelinin %4’ü ve buna ek olarak aldığı komisyonun %18’inden daha az bir komisyon alamaz.

Bunun yanında komisyon bedelinin alıcı ve satıcı ya da ev sahibi ve kiracı arasında eşit olarak paylaştırılması gerekir. Bu durum iki tarafında rızası ve yazılı anlaşma imzalaması ertesinde farklı olarak yapılabilir. Ama ülke genelinde normun bu olması kesinlikle alıcıları ya da kiracıları komisyonun tamamını ödeme konusunda zorunlu bırakmamalıdır.

Pek çok insan arsa satışında emlakçı komisyonu konusunu da merak etmektedir. Arsa, iş yeri ya da konut konusunda bir fark bulunmamaktadır. Arsa söz konusu olduğu zaman emlakçı yine %2 alıcıdan ve %2 satıcıdan olmak üzere toplam %4 oranında komisyon ve buna ek olarak komisyonun %18’i kadar da KDV ücreti alır.

Emlakçı Komisyonu Ne Zaman Ödenir?

Emlakçı komisyonu yalnızca satış ya da kiralama işlemi başarılı bir şekilde gerçekleştikten sonra ödenebilir. Hiçbir emlakçı kendi komisyonunu satış ya da kiralama işlemi gerçekleşmeden, para el değiştirmeden ve sözleşme imzalamadan isteme hakkına sahip değildir.

İster ev sahibi olsun ister kiracı ya satıcı ya da alıcı, işleminiz tamamlanmadan komisyon ücretini ödeme zorunluluğunuz kesinlikle yoktur.

Emlakçı Komisyonu Ödenmezse Ne Olur?

Önceden anlaşıldığı şekilde satış ya da kiralama süreci başarıyla geçtikten sonra emlakçınıza komisyon ücretini ödeme yükümlülüğünüz bulunur. Kimi zaman alıcı ve satıcılar ya da kiracı ve ev sahipleri aralarında anlaşarak emlakçıyı aradan çıkarma planı yapabilirler. Eğer bu durum tespit edilirse emlakçının komisyonunu yine de ödemek zorundasınızdır.

Buna rağmen ödeme yapılmazsa, “Emlakçı komisyonu ödenmezse ne olur?” sorusu akıllara gelir. Böyle bir durumda sözleşmede yazılı olan cezai şartlar geçerli olacaktır.

Ev sahibi olmak, yeni ve keyifli bir eve taşınmak ya da yatırım amacıyla bir ev almak herkesin hayalleri arasında yer alır. Böylece kira ödemeden yaşayabilir ya da ikinci evini kiraya vererek kendine ekstra ve düzenli bir gelir sağlamış olur.

Katılımevim ile artık ev sahibi olmak zor değil. BDDK lisansı ile Katılımevim kredi ve faizle uğraşmadan ev sahibi olma fırsatı sunuyor. Siz de hemen şimdi 444 11 00’ı arayarak ilk adımı atabilirsiniz.

İlginizi çekebilir – Kira depozitosu nedir ve nasıl geri alınır ?

Bilgi Almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım!

ihtiyacınız

 

Bilgi almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım!

ihtiyacınız
Bilgi almak için formumuzu doldurun, sizi arayalım!