Ev Satışında Tahliye Süresi Ne Kadar?

Ev Satışında Tahliye Süresi Ne Kadar?

Kiracı bulunan ya da gayrimenkul sahibinin eşyalarının bulunduğu bir evi satın almaya karar verilmişse, tahliye süresi taraflar arasında anlaşmazlık olmadan hemen netleştirilmelidir. Tapu devri gerçekleştiğinde, ev tahliyesi tamamlanmalı ve satıcı tarafından teslim edilmeye hazır hale getirilmelidir. Eğer kiracı bulunuyorsa 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’na göre açıkça belirtilen adımlar izlenerek evin tahliyesi gerçekleştirmek için yasal haklara itibar edilmesi gereklidir.

Kiracı Evi Ne Zaman Tahliye Etmelidir?

Kiracının, kira sözleşmesinin bitiminden evvel evi boşaltması gerekmez. Ancak yeni ev sahibi, konut ya da iş yeri olarak bu gayrimenkule ihtiyacı olduğunu belirten bir talepte bulunarak kiracıyı tahliye etmeye başvurabilir. Yeni ev sahibinin kiracıyı tahliye etmesi için ise konut satışı gerçekleştikten sonraki 1 aylık süre zarfında kiracıya bunu yazılı olarak bildirmesi gerekmektedir. Devam etmekte olan kira sözleşmesini sona erdirmek isteyenler 6 ay sonra dava açabilmekte veya bitim tarihinden 1 ay sonra dava açarak da hakların caydırılmasını sağlayabilmektedir.

Evin kiralandığı tarih ve sözleşmenin ne kadar süre için geçerli olduğuna dair tüm bilgiler kira sözleşmesi içeriğinde yer almalıdır. Her ne kadar bahse konu gayrimenkulün el değiştirmesi sözleşmenin geçerliliğini sonlandırmazsa da evi boşaltma süresi özel kanunlar ile belirlenmiştir. Öte yandan, yeni tapu sahibi evde oturmaya devam etmek üzere anlaşma yapabilecektir.

Ev Satanın Tahliye Süresi Nedir?

Ev satışı yapıldıktan sonra, tapu devrini tamamladıktan sonra, tüm kullanım hakkının alıcıya devredilmesiyle birlikte tahliye süresi başlar. Borçlar Kanunu’na göre, satış işlemi tamamlanmakta ve konutun tüm kulanım hakları yeni sahibine geçmiş olmaktadır. Tapu devrini tamamlandıktan sonra, ev sahibinin evi boşaltıp yeni sahibine teslim etmesi gerekir. Alıcı ve satıcı arasında gayrimenkulün teslim edilme süresiyle ilgili yazılı bir anlaşma yapılabilir. Anlaşmanın içerisinde belirtilen süre zarfında satıcı oturma hakkına sahip olacaktır ve belirtilen süre sonunda evin yeni sahibi satıcıyı evden çıkartabilecektir.

Kiracının Hakları Nelerdir?

6098 numaralı Borçlar Kanunu’nun 355. maddesi gereği, kiracının ödediği düşük tutar nedeniyle onu çıkarmak veya yüksek fiyatla başka bir kiracı bulmak için tahliyeye kanunlar izin vermemektedir. Kiracı, ihtiyaç amacıyla mahkeme aracılığıyla tahliye edilirse, ev sahibi bu gayrimenkulü üç yıl boyunca kiraya veremez. Bu süre zarfında ancak kendisi oturabilir. Eğer bu şarta uymaz ise, çıkaracağı kiracıya bir yıllık kira tutarın da tazminat olarak ödenmesi durumunda kalabilir.

Ev Sahibinin Hakları Nelerdir?

Barınma ihtiyacı her daim oldukça önem arz etmektedir ve bu talepleri yerine getirmek için kanunların belirlediği sınırlar bulunmaktadır. Hedef; alıcı, satıcı ve kiracının hakların pozitif şekilde korunmasıdır. Ev sahibine verilen haklar, evin kiraya verilip verilmediğine bağlantılı olarak değişkenlik göstermektedir. Kiralama işleminde ise her iki tarafın da hakları muhafaza edilmektedir. Günümüzde anlaşmalarda kişiler mağdur duruma düşebilmekte ve sonuç olarak birçok anlaşmazlık yaşanmaktadır. Kiracılar tarafından mağdur edilen ev sahipleri, fiyat artışına maruz kalan kiracılar ile ortaya çıkabilecek problemlerin öncelikli çözümü evin boşaltılmasıdır. Bu durumda yeniden kiralama ya da farklı bir kişiye satma seklindeki süreçlerde kanunlar devreye girmektedir.

BDDK Lisanslı Katılımevim ile bütçenizi zorlamadan kiradan kurtulabilir, kendi evinizin keyfini çıkarabilirsiniz. Hemen şimdi 444 11 00 numarasından bizimle iletişime geçebilirsiniz veya dilerseniz aşağıdaki formu doldurun, biz sizi arayalım.

Ev alırken çıkan masraflar nelerdir ? Başlıklı yazımızı incelediniz mi ?

Bilgi Almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım!

ihtiyacınız

Bilgi almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım!

ihtiyacınız
Bilgi almak için formumuzu doldurun, sizi arayalım!