Muvafakatname Nedir? Muvafakatname Nasıl Alınır?

Muvafakatname Nedir?

Muvafakatname kelimesi dilimizde uzlaşma, onay verme kelimesinden türemiştir.  Muvafakatname ne demek sorusuna cevap olarak kısaca izin belgesi olduğunu söyleyebiliriz. Muvafakatnameler genellikle resmi evrak işlemlerinde karşımıza çıktığı gibi daha çok alım, satım, ortaklık işlemleri için kullanılır.

Muvafakatname, hangi konu hakkında düzenleniyorsa o konuda sorumlu kişi tarafından hazırlanmalıdır. Birçok kurumlarda gerekli işlemlerin yapılabilmesi için muvafakatnameye ihtiyaç duyulur.

Özellikle gayrimenkul alanında muvafakatname çok sık kullanılır. Eşlerden biri sahip olduğu taşınmazı satmak istediği vakit Türk Medeni Kanunu’na göre eşinden izin alması gerekir. Eğer gayrimenkul satışının yapılması için eş izin vermezse satış gerçekleşmez.  Muvafakatname bu gibi durumlarda önemli bir belge niteliği taşır.

Gayrimenkul dışında muvafakatname kullanımı birçok alana yayılabilir. Boşanmış ebeveynlerin 18 yaşından küçük çocuklarının pasaport işlemleri, çocukların katılmak istediği sportif faaliyetlere başvuru yapmaları sırasında da muvafakatname belgesi hazırlanır.

Muvafakatname nedir sorusunun ardından muvafakatname nasıl alınır sorusu da kişiler tarafından merak edilen bir diğer konu olarak karşımıza çıkar. İzin belgesi niteliği taşıyan muvafakatname belgesi eğer resmi bir işlem için talep ediliyorsa mutlaka noter huzurunda hazırlanmalı ve onaylanmalıdır. Belge düzenlenirken kişi ve yasal sorumluların noterde bulunması gerekir.

Muvafakatnamede yer alacak kişilerin kimlik, öğrenci belgesi gibi gerekli evrakların da noterde yanında bulunması önemlidir. Kimlik belgesi olmadığı durumda muvafakatname düzenlenemez.

Muvafakatname hangi konu hakkında düzenlenecek ise o konuyla ilgili bir dilekçe hazırlanmalı, konu ile alakalı tüm bilgiler ve kişilerin kimlik bilgilerine de dilekçede yer verilmelidir.

Muvafakatname Nereden Alınır?

Muvafakatname diğer adıyla izin belgesi olarak bilinen bir belgedir. Bu belgeyi talep etmek isteyen kişiler muvafakatname nereden alınır, nereye başvuru yapılmalıdır sorularının cevabını merak ediyor.

Muvafakatname alacak kişilerin notere başvuru yapması gerekiyor. İzin belgesi alabilmek için bir dilekçe hazırlanmalıdır. Noter tarafından gerekli düzenlemeler yapılarak belge hazırlanır.  Eğer 18 yaşından küçük bireyler için muvafakatname hazırlanacak ise belgenin geçerli olması için kişinin tüm vasileri tarafından belgenin imzalanmış olması gerekir.

Noter dışında emniyet müdürlüklerinden de muvafakatname alabilirsiniz. Noterden alacak olduğunuz muvafakatname için ücret talep edilirken emniyet müdürlüğünden temin edeceğiniz belge için ücret talep edilmez. Muvafakatname geçerlilik süresi ise onay tarihi itibarıyla 6 aydır. Bu süre içerisinde muvafakatnamenin ilgili kurum ve kuruluşlara ibraz edilmesi gerekir.

Peki, noter muvafakatname ücreti nedir? Notere muvafakatname için başvuru yaptığınızda Türkiye Noterler Birliği ve Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen ücreti ödemeniz gerekir. İzin belgesi için belirlenen ücret 50 TL üzerindedir.

Muvafakatname alabilmek için E devlet sistemini de kullanabilirsiniz. E devlet muvafakatname için adreste ikamet eden kişinin e devlet hesabına girmeniz gerekir. E devlet sisteminde Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan ‘Adres Bilgisi için Muvafakat Verme’ hizmetine giriş yapın. Bu işlemin ardından ‘ Adres Beyanı için Muvafakat Verme’ butonuna tıkladıktan sonra ‘Adres Beyanı için Muvafakat Ver’ seçeneğini seçip belgenizi alabilirsiniz.

Muvafakatname Nasıl Hazırlanır?

Muvafakatname örneği ile kendi belgenizi oluşturabilirsiniz. Eş muvafakatname örneğini inceleyip kendinize uygun olarak düzenleyebilirsiniz.

………..  ………..  …………..  Bankası A.Ş.

………………………..Şubesi

Eşim ……………………………….’n Bankanız ile ………………………(“Borçlu”) arasında …………………. tarihinde akdedilecek olan/akdedilen …………………………….. TL (Yazıyla ……………………………TL/USD/EURO) tutarlı …………….. Kredi Sözleşmesi (“Sözleşme”)’ne azami …………………….TL (Yazıyla…………………………………TL/USD/EURO)’ya kadar kefil olmasına, Sözleşmeyi kefil olarak imzalamasına, işbu kefaletin, limit dahilinde kullandırılan herhangi bir kredinin kapatılması ile kapatılan kredi tutarı kadar açılacak limit tahtında kullandırılacak yeni krediler için de geçerli olmasına muvafakat ettiğimi beyan ederim.

Ad-Soyad:

İmza:

Katılımevim, kuruluşundan itibaren güven ve insan odaklı yaklaşımıyla birlikte vatandaşların yatırım yapmasına öncülük etmiş ve etmeye de devam etmektedir. BDDK lisansına sahip olan Katılımevim bünyesinde yatırım yapmak istediğinizde 444 11 00 numarasını arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz. Sizin için oluşturulan avantajlı yatırım seçenekleriyle siz de gönül rahatlığıyla geleceğinize yatırım yapabilirsiniz.

Bilgi Almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım!

ihtiyacınız

Bilgi almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım!

ihtiyacınız
Bilgi almak için formumuzu doldurun, sizi arayalım!