Sismik İzolatör Nedir? Nasıl Uygulanır?

Sismik İzolatör Nedir? Nasıl Uygulanır?

Kahramanmaraş’ta art arda yaşanan büyük depremler sonucunda birçok bina tamamen yıkılırken bazı binalar depremi ağır ya da hafif hasarlar alarak atlattı. Bazı yapıların ise yıkılmak ya da hasar almak bir yana, deprem sarsıntılarından minimum düzeyde etkilendiği görüldü. Sarsıntıların depremin büyüklüğüne oranla daha az hissedildiği, neredeyse en ufak eşyanın bile düşüp kırılmadığı bu binalar sismik izolatör kavramını ülke gündemine taşıdı.

Peki tam olarak sismik izolatör nedir ve nasıl uygulanır? Sorunun cevabı yazımızda.

Sismik İzolatör Nedir?

Binalar zemin üzerine inşa edildiği için herhangi bir deprem yaşanması durumunda beraber hareket eder. Zemine gelen deprem dalgaları kolonlar vasıtasıyla binaya aktarılır ve enerji atılıncaya kadar bina sallanır. Eğer bina sallanma esnasında esnekliğini kaybederse yıkılır.

Sismik deprem izolatörü ise binanın zemin ile olan bağlantısını keser. Zemine gelen sismik dalgaların sönümlenerek binaya aktarılmasını sağlar. Böylelikle bina daha az sallanarak uzun süre yıkılmadan ayakta durabilir.

Sismik izolatör deprem sırasında yatay hareketler gerçekleştirerek depremin sarsıntı gücünü sönümler. Bu sayede sismik izolatör uygulaması yapılan binalarda yaşayanlar depremi oldukça hafif bir şekilde hisseder.

Tarihi 1900’lerin başlarına dayanan sismik izolatör yıllar içerisinde gelişerek farklı çeşitlere sahip olmuştur. Sismik izolatör çeşitleri arasında kurşun çekirdekli izolatörler, düşük sönümlü izolatörler ve yüksek sönümlü izolatörler yer alır.

Sismik İzolatör Nasıl Yapılır?

Depremin yıkıcı etkisinden korunmak isteyenler “Sismik izolatör nasıl yapılır?” merak edebilir. Araçlarda bulunan amortisörlere benzer bir şekilde çalışan sismik izolatörler binalarda kolonlara, kata ya da perde duvarlara uygulanır. Böylelikle zeminle bağlantısı kesilen binalarda sismik izolatör deprem dalgalarının kontrollü bir şekilde aktarılmasına imkan sağlar.

Sismik izolatör binaların yük taşıma kapasitesini artırır. Normal bir bina kendi ağırlığının onda biri kadar yük taşıma kapasitesine sahipken sismik izolatör sayesinde bu oran artar. Güneş ışınları, pas ve nem gibi yıpratıcı etkilere karşı da oldukça dayanıklı olan sismik izolatörler yaklaşık 60 yıllık bir kullanım ömrüne sahiptir.

Sismik izolatör maliyeti binanın zemin özelliklerine, sahip olduğu kat sayısına ve kolon adedine göre değişkenlik gösterir. Yeni yapılan bir binada sismik izolatör kullanımı binanın genel maliyetini %10 ila %15 arasında yükseltebilir.

Sismik İzolatör Sonradan Takılır Mı?

“Sismik izolatör sonradan takılır mı?” Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerden sonra binalarını depreme karşı daha korunaklı hale getirmek isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan biri olmuştur. İnşa edilmiş binalara sismik izolatör uygulamak mümkündür.

Mevcut binaya sismik izolatör takılırken öncelikle kolonların kesilerek askıya alınması gerekir. Hidrolik krikolar sayesinde askıya alınan kolonların altına sismik izolatör yerleştirilerek gerekli bağlantılar gerçekleştirilir. Mevcut binaya sismik izolatör takılırken binada bulunan elektrik, su ya da kanalizasyon bağlantılarının da yeniden yapılması gerekebilir.

Sismik izolatör konusunda atlanmaması gereken önem bir detay da binanın genel olarak depreme uygun olarak inşa edilmiş olmasıdır. Eğer binanın kolon, kiriş ya da döşemeler gibi taşıyıcı sistemlerinde ciddi sıkıntılar mevcutsa ya da bina, üzerinde bulunduğu zeminin şartlarına göre inşa edilmemişse tek başına sismik izolatörün binayı depreme karşı tam anlamıyla korunaklı hale getirmesi mümkün değildir.

Olası bir depremde kendinizin ve sevdiklerinizin güvenliğinden emin olmak için depreme dayanıklı bir eve taşınmak istiyorsanız ancak yeterli birikime sahip değilseniz Katılımevim sunduğu özel fırsatlarla yanınızda! BDDK Lisanslı Tasarruf Finansman Şirketi Katılımevim sayesinde peşinatsız, faizsiz ve kefilsiz bir şekilde yeni bir eve sahip olabilirsiniz. BDDK lisansı sayesinde yatırımlarınızı güvence altına alan Katılımevim’in fırsatları hakkında bilgi edinmek için 444 11 00 numaralı hattı arayabilirsiniz.

Bilgi Almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım!

ihtiyacınız

Bilgi almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım!

ihtiyacınız
Bilgi almak için formumuzu doldurun, sizi arayalım!