Arsa Tapulu Daire Ne Demek? Arsa Tapulu Ev Alınır mı?

Arsa Tapulu Ev Ne Demek?

İnşaatı tamamlanmış ve iskanı alınmış oturuma hazır bir konut satın almak şüphesiz herkesin isteği.

Ev sahibi olmak isteyenler bazen daha uygun fiyatlı olduğundan henüz inşaat aşamasında olan konutları satın almayı tercih edebiliyor. Böyle bir durumda ise arsa tapulu kavramı ortaya çıkıyor. Peki, bu “Arsa tapulu daire nedir?” yazımızda sizler için araştırdık.

Arsa Tapulu Ev Ne Demek?

Kat irtifakı bulunmayan ya da iskanı alınmamış olan binalarda yer alan daireler halk arasında arsa tapulu ev olarak adlandırılıyor. Aslında arsa tapulu kavramı hisseli tapuyu ifade ediyor. Arsa tapulu bir konut satın aldığınızda aslında daire değil, binanın yapıldığı arsadan bir pay satın almış oluyorsunuz.

Bu tarz daireler tapu kayıtlarında yer almıyor. Bunun yerine binadan daire satın alan herkes tapu kayıtlarında arsa hissedarı olarak görünüyor. Bu durum bina için kat irtifakı ve iskan alınana kadar devam ediyor. Binanın kurallara uygun olarak inşa edildiğini gösteren iskan belgesinin alınaması ise ciddi sıkıntıların ortaya çıkmasına neden oluyor.

Arsa Tapulu Daire Alınır mı?

Kat mülkiyetli tapulu dairelerin büyüklüğü, kapı numarası ve kaçıncı katta olduğu gibi ayrıntılı tüm bilgileri tapu kayıtlarında yer alıyor. Bu dairelerin mülkiyetinin kime ait olduğu resmi olarak tasdiklenmiş oluyor. Ev kredisi ise ancak bu tarz daireler için söz konusu. Evi satın aldıktan sonra kiralamak ve satmak gibi işlemler sadece mülk sahibinin tasarrufunda oluyor.

Arsa tapulu konutta ise herhangi bir kayıtlı daireden söz etmek mümkün olmuyor. Bina tamamlanmış ve dairede oturmaya başlamış olsanız bile tapu kayıtlarında dairenin sahibi değil, arsanın hissedarlarından biri olarak görünüyorsunuz. Doğal olarak alım satım işlemlerinde diğer hissedarlardan onay almak gerekiyor. Çoğu banka tarafından arsa tapulu daireler için ev kredisi kullanım hakkı da tanınmıyor.

Arsa tapulu daire satın alırken ya da satarken arsa tapu harcı ödemek gerekiyor. Hem alıcı hem de satıcı tarafından ayrı ayrı satış bedelinin %2 oranı olarak ödenen arsa tapu harcı, vergi dairesine yatırılıyor. Arsa tapu masrafı olarak da bilinen arsa tapu harcı kolaylıkla hesaplanabiliyor. Arsa tapu harcı hesaplama işlemi için alıcı ve satıcının paylarının toplamı olan satış bedelinin %4’lük oranı baz alınıyor.

Sonuç olarak arsa tapulu daire satın almak birçok bakımdan riskler barındırdığından uzmanlar tarafından tavsiye edilmiyor.

Arsa Tapulu Ev Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Arsa tapulu ev satın aldığınızda bu, kat mülkiyetli tapuya geçemeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Kat irtifakı ve iskan alımı gibi gerekli işlemler tamamlandıktan sonra arsa tapulu daireleri kat mülkiyetli tapuya dönüştürmek mümkün.

Eğer arsa tapulu bir ev satın almayı tercih ediyorsanız dikkat etmeniz gerekenler şöyle sıralanıyor:

  • İnşaatı gerçekleştirecek müteahhit ve firmanın geçmiş projelerini inceleyerek güvenirliğini teyit edin,
  • İnşaat alanının konut yapımına uygun olduğundan emin olmak için tapu kayıtlarını ve imar planını inceleyin,
  • İnşaat firmasıyla yapacağınız sözleşme şartlarını iyice okuyun ve tüm ayrıntıların sözleşmede yer aldığından emin olun,
  • Sözleşmeyi noter huzurunda imzalamaya dikkat edin.

İskan Nedir? başlıklı blog içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Arsa tapulu ev satın alarak birikimlerinizi riske atmak istemiyorsanız sizleri BDDK lisanslı Katılımevim’e bekliyoruz. Katılımevim’in sunduğu fırsatlardan faydalanarak tam da istediğiniz özelliklere sahip bir eve kavuşabilirsiniz. Yüksek konut fiyatlarını dert etmeden, peşinat ve faiz ödemeden kira tutarında taksitlerle güvenle evinizde oturabilirsiniz. Bilgi almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım. Dilerseniz 444 11 00 numarasından bize ulaşabilirsiniz.

Bilgi Almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım!

ihtiyacınız

 

 

Bilgi almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım!

ihtiyacınız
Bilgi almak için formumuzu doldurun, sizi arayalım!