Ev Taşıma İzni Nedir?

Ev Taşıma İzni Nedir?

Satın almış ya da kiralamış olmak fark etmez yeni bir eve taşınmak her zaman için heyecan vericidir. Yeni bir başlangıç yapmaktan kaynaklı duyulan heyecan, söz konusu ev taşımanın zahmetli kısmı olduğunda, yerini endişeye ve telaşa bırakır. Tek tek eşyaları kolilemek, yeni eve götürüp yerleştirmek ve tüm bunların yanı sıra elektrik, su ve doğalgaz gibi abonelik işlemlerini taşımak oldukça zaman alan uğraştırıcı işlerdir.

Çalışanların bu işlerin tümünü hafta sonuna sığdırarak halletmesi imkansıza yakındır. Özellikle abonelik işlemlerinin mesai saatleri içerisinde gerçekleştirilmesi çalışanların ev taşırken en çok zorlandıkları konu olur. Dolayısıyla ev taşıma izni kullanmak mecburiyet halini alır.

Peki, çalışanların ev taşıma izni tam olarak nedir ve ne kadarlık bir süreyi kapsar? Sizler için hazırladığımız yazıda ayrıntılı bir şekilde açıkladık.

Kanunda Ev Taşıma İzni Var Mı?

Her şeyden önce “Kanunda ev taşıma izni var mı ve ev taşıma izni yasal mı?” gibi soruları yanıtlamak gerekir. Maalesef İş Kanunu ev taşıma izni olarak adlandırılan bir maddeye sahip değildir. Dolayısıyla kanunda SGK ev taşıma izni ya da kamuda ev taşıma iznine yönelik bir düzenleme bulunmamaktadır.

İş Kanunu’nda mazeret izinleri doğum, ölüm, evlilik, evlat edinme ve engelli ebeveyni gibi izinler olarak düzenlenmiştir. Mazeret izinlerinin ne olduğu tek tek belirtildiği için taşınma izni bu kapsama da dahil değildir.

Bunların yanı sıra 4857 sayılı İş Kanunu 55/j bendinde yer alan işverenler tarafından verilen diğer izinler kapsamına taşınma iznini dahil etmek mümkündür.

Ev Taşıma İzni Nasıl Alınır?

İşçinin ev taşıma izni tamamen işverenin inisiyatifindedir. Bu nedenle ev taşıma izninin işverenden talep edilmesi gerekir. Talep edilen ev taşıma izni özel sektör ve yoğun çalışma saatleri için sorun oluşturabileceğinden işverenle ortak bir tarih belirlemek her iki tarafın da sıkıntı yaşamaması adına oldukça önemlidir.

Özel sektör bünyesinde yer alan SGK çalışanlarda ev taşıma izni olarak hafta sonuna cuma ya da pazartesi günlerini dahil edebilir. Böylelikle taşınma işleri için kesintisiz 3 günlük bir süreye sahip olabilirler.

Kamu personeli ise idari amir konumundaki kişilere durumu bildirerek taşınma izni alabilir.

Taşınma izninin ücretli mi ya da ücretsiz mi olacağına işveren ya da idari amir karar verir. Bazen taşınma izni kapsamından çalışanın yıllık izninden birkaç gün kullanmasına da izin verilebilir.

Taşınma izni alırken dikkat edilmesi gereken önemli bir konu, durumun işverene ya da idari amire önceden bildirilmesidir. Böylelikle çalışma düzeninde herhangi bir sıkıntı yaratmayacak en uygun tarih belirlenerek işlerin aksaması önlenebilir.

Ev Taşıma İzni Kaç Gün?

“Ev taşıma izni kaç gün?” sıklıkla merak edilen bir diğer konudur. Taşınma izni kanunen düzenlenmediği için izin süresi de işverenin kararına bağlıdır. Çoğunlukla işverenler taşınma izni olarak 1 ya da 2 günlük bir süreyi yeterli görür.

Bu doğrultuda “Memur ev taşıma izni kaç gün?” sorusu da aynı şekilde yanıtlanabilir.

Kiracı olmanın en zor yanlarından biri taşınma izni alma stresini tekrar tekrar yaşamaktır. Artık kendinize ait bir ev satın alarak son kez taşınma izni almak istiyor ancak ev sahibi olmak için kredi çekmek istemiyorsanız Katılımevim’e başvuru yapabilirsiniz. Katılımevim sayesinde peşinat ödemeden, yüksek kredi taksitleri ve faizleri ile uğraşmak zorunda kalmadan hayalinizdeki eve taşınabilirsiniz.

BDDK Lisanslı Tasarruf Finansman Şirketi Katılımevim’in sunduğu fırsatlar kapsamında bütçenize uygun ödeme planlarıyla kira öder gibi ev sahibi olabilirsiniz. Sahip olduğu BDDK lisansı ile birikimlerinizi güvence altına alan Katılımevim bir telefon uzağınızda! Katılımevim ve sunduğu fırsatlar hakkında bilgi sahibi olmak için 444 11 00 numaralı hattı dilediğiniz zaman arayabilirsiniz.

İlginizi çekebilir – Taşınma yardımı nedir kimlere verilir ?

Bilgi Almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım!

ihtiyacınız

Bilgi almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım!

ihtiyacınız
Bilgi almak için formumuzu doldurun, sizi arayalım!