İntifa Hakkı Nedir? Tapuda İntifa Hakkı Nasıl Kaldırılır?

İntifa Hakkı Nedir?

İntifa, herhangi bir eşya veya mal üzerinde mal sahibinin kanunlar sayesinde sahip olduğu hak ve yetkilerden bir başkasına kullanma hakkı devredebilmesidir. Siz de “İntifa hakkı nedir?” sorusunun ya da “İntifa hakkı nasıl kurulur?”, “İntifa hakkı nasıl sona erer?”, “İntifa hakkı neler üzerinde kurulabilir?” gibi soruların cevaplarını arıyorsanız doğru yerdesiniz. Bu yazımızda sizler için intifa hakkı hakkında bilmeniz gerekenleri derledik.

İntifa Hakkı Nedir?

İntifa hakkı, kanunlar çerçevesinde güvence altına alınmış mal sahibinin halihazırda sahip olduğu mal veya eşyayı kullanma hakkı demektir. Bir başka deyişle mal sahibinin bir eşya ya da mal üzerindeki kullanma ve yararlanma hakkını bir başka kişiye devretmesi sayesinde kurulan hak intifa hakkı olarak tanımlanabilir.

İntifa hakkına sahip olan kişi, malı ya da eşyayı kullanma ve çıkarlarından yararlanma hakkına sahip olmuş olur. İntifa hakkına sahip kişi bu hakkın sağladığı kanuni avantajlar sayesinde mülkü yönetme hakkını elde eder. İntifa hakkı sadece kanunla sağlanan bir haktır ve taşınmaz, menkul, alacak hesapları ile varlık grupları üzerinde kurulur.

İntifa Hakkı Devredilebilir mi?

İntifa hakkı konusunda bilgi sahibi olmak isteyen kişilerin büyük bir bölümü “İntifa hakkı devredilebilir mi?” ve “İntifa hakkı mirasçılara geçer mi?” sorularının cevabını merak etmektedir. İntifa hakkı Türk Medeni Kanunu’nun 806. ve 4721. maddelerinde yer alan hükümlerce hak sahibinin şahsen kullanması gerektiği anlaşılmadıysa kullanım hakkının kullanımı devredilebilmektedir. Ancak bu durumda mal sahibi, haklarını devralan kişiye doğrudan talep edebilir.

İntifa hakkında mal sahibinin hakları her zaman saklıdır ve hakları devralan üçüncü kişiye karşı dava açılması mümkündür. Kullanım hakkının kullanımının devredilmesi de dahil olmak üzere, gayrimenkul üzerinde tesis edilen tüm irtifaklar resmi sözleşme çerçevesinde ulaşılabilmektedir. Bu nedenden dolayı intifa hakkı mirasçılara geçmemektedir.

İntifa Hakkı Nasıl Sona Erer?

İntifa hakkı, gerçek kişilerde ölümün ardından, tüzel kişilerde ise 100 yıllık sürenin dolmasıyla sona erer.

 

Tapuda İntifa Hakkı Nasıl Kaldırılır?

Tapuda intifa hakkı, tapu kütüğüne tescil edilen bir sistemdir ve yine bu sistem üzerinden kaldırılır. İntifa hakkının kurulması genel mülkiyet hükümlerine bağlı olarak sözleşme kanun ya da mahkeme kararına bağlıdır. İntifa hakkının sona ermesi ise kanunda bu hakkı ortadan kaldırmaz. Tapuda intifa hakkının kaldırılmasını istiyorsanız öncelikle yapı müdürlüğüne başvurmanız gerekir. İntifa hakkının kaldırılması için tapuya, mal bedeli üzerinden belirli bir ücret ödenmesi gerekir. Bu noktada kişiler “Tapuda intifa hakkı kaldırılmasının maliyeti ne kadar?” sorusunun cevabını merak edebilir.

Tapuda İntifa Hakkı Masrafı Ne Kadar?

Pek çok kişi intifa hakkından dolayı oluşan masrafların ne kadar tuttuğunu merak ettiği için “Tapuda intifa hakkı masrafı ne kadar?” sorusunu sormaktadır. İntifa hakkı için tapuda ödemeniz gereken terkin harcı bulunur. İntifa hakkının kaldırılması için gayrimenkul üzerinde intifa hakkının tesis edilmesi ve devir için ödenen bedel üzerinden terkin harcı alınması gerekir.

Mal bedeli üzerinden devir aldıysanız malın binde yirmisi oranında harç ödemeniz gerekir ve kayıt masrafının da üçte ikisi bu miktara eklenir. Bu nedenden dolayı tapuda intifa hakkının masrafı, malın gerçek değeri ile orantılı olarak değişebilmektedir.

Siz de Katılımevim’e başvurarak ev sahibi olma fırsatını yakalayabilirsiniz. BDDK Lisanslı Tasarruf Finansman Şirketi Katılımevim’in avantajlarından faydalanmak ve merak ettiğiniz soruların cevaplarını öğrenmek için ise 444 11 00 numaralı çağrı merkezimizden bize ulaşabilirsiniz.

İlginizi çekebilir – E-tapu nedir ?

Bilgi Almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım!

ihtiyacınız

Bilgi almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım!

ihtiyacınız
Bilgi almak için formumuzu doldurun, sizi arayalım!