Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Nedir?

Motorlu bir taşıta sahip olmak herkesin hayatında büyük kolaylığa yol açar. Özellikle de büyük şehirde yaşanıyorsa motorlu bir taşıt toplu taşımaya ve taksilere verilen aylık gideri azaltır, vakit kaybını azaltır ve genel olarak konfor sağlar. Bunun yanında kimi motorlu taşıtlar insanlara gelir dahi kazandırabilir. Kuryelik, taşımacılık, özel şoförlük gibi mesleklerde, çalışanlar kendi motorlu taşıtlarına sahip oldukları zaman çok daha kolay ve yüksek gelirli olma potansiyeline sahiptirler.

MTV Nedir?

Motorlu taşıt sahiplerinin düzenli bir şekilde ödemekle yükümlü oldukları bir takım vergiler bulunur. Motorlu Taşıtları Vergisi denilen bu vergiler her yıl içerisinde belirli aralıklarla ödenir. Motorlu Taşıtlar Vergisi’nden resmi kurumlarda ve yayınlarda kısaca MTV olarak bahsedilir. “MTV nedir?” sorusunun cevabı MTV Motorlu Taşıtlar Vergisi demektir.

Motorlu Taşıt Vergisi, yani MTV, Karayolları Trafik Kanunu tarafından belirlenmektedir. Trafik şubelerinde kaydı bulunan her motorlu taşıt için bu vergi alınır. İstisnalar hariç neredeyse ülke içindeki her aracın da trafik şubelerinde kaydı bulunması zorunludur. Motorlu Taşıtlar Vergisi dendiği zaman pek çok insanın aklına öncelikli olarak arabalar gelse de motosiklet, uçak, helikopter ve motorlu her türlü deniz taşıtı için de belirlenmiş bir vergi vardır ve ödenmesi zorunludur.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Ne Zaman Ödenir?

“MTV ne zaman ödenir?” sorusu bütün motorlu taşıt sahiplerinin aklındadır. Çünkü MTV son ödeme tarihi geçirildikten sonra verginin üstüne gecikme cezası olarak faiz de eklenecektir. Bu nedenle de MTV ödeme kesinlikle geciktirilmemesi gereken bir sorumluluktur.

Unutulmamalıdır ki Motorlu Taşıtlar Vergisi satın aldığınız aracın sicil kaydı yapıldığı günden itibaren başlatılır. Bu vergileri araç siciliniz üzerinden silinene kadar ödemekle yükümlüsünüzdür.

Motorlu Taşıtlar Vergisi ne zaman ödenir diye baktığınızda yılda iki defa ödendiğini görebilirsiniz. “Motorlu Taşıtlar Vergisi kaç ayda bir ödenir?” diye merak ediyorsanız bunu da altı ay olarak düşünebilirsiniz.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nasıl Ödenir?

Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni ödemeden önce verginizin tutarını bilmeniz gerekir. Herkesin ödeyeceği MTV farklıdır. Ödeyeceğiniz tutarı öğrenmek için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesi olan gib.com.tr’den MTV sorgulama yapmanız gerekir.

197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu tarafından belirlenen motorlu taşıtlar vergisi araçların yaş aralığı, silindir sayıları, tipleri, değerleri, tescil tarihleri ve modeline göre değişkenlik gösteriyor. Kısacası herkesin ödemekle yükümlü bulunduğu motorlu taşıt vergisi farklı oluyor ve saydığımız unsurlara göre MTV hesaplama tamamlanıyor.

“Motorlu Taşıtlar Vergisi nasıl ödenir?” sorusu akılları kurcalayan bir diğer sorudur. Her yıl ocak ve temmuz ayları içinde iki taksit olarak ödenir. MTV’lerin oranları ise yıl içindeki enflasyon değişimine göre “Yeniden Değerlendirme” oranıyla farklılaşabiliyor.

Motorlu Taşıt Vergisi Nereden Ödenir?

Motorlu Taşıt Verginizin tam tutarını öğrendikten sonra ödeme kısmı çok daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleşebilir. Siz de verginizi ödemek fakat “Motorlu taşıtlar vergisi nereden ödenir?” bilmiyorsanız önünüzde ödeme yapmak için birden çok seçenek olduğunu söyleyebiliriz. Mükellefiyet kaydınızın bulunduğu en yakın vergi dairesine giderek vergi borcunuzu ödeyebilirsiniz.

Buna alternatif olarak evinizden hiç çıkmadan e-devlet üzerinden de MTV borcunuzu ödemeniz mümkün ve son derece az zamanınızı alacak. Ayrıca anlaşmalı bankaların web sitelerinden, telefon uygulamalarından, şubelerinden ya da ATM’lerinden de vergi borcunuzu kolaylıkla ödeyebilirsiniz.

Motorlu taşıt vergilerinin düzenli olarak ödenme zorunluluğu motorlu taşıt sahibi olmak isteyenler için bir sorun oluşturmuyor. Herkesin hayalleri arasında bir motorlu araç sahibi olmak bulunur, özellikle de büyük şehirde yaşayan ve sık yolculuk yapanların. Katılımevim sayesinde hemen şimdi faizsiz, vadesiz ya da kredisiz motorlu taşıt sahibi olmanın tadını çıkarabilirsiniz. BBDK lisanslı Katılımevim’e 444 00 11’den ulaşabilirsiniz.

İlginizi çekebilir – Zorunlu trafik sigortası ve kasko arasındaki farklar nelerdir ?

Bilgi Almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım!

ihtiyacınız

Bilgi almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım!

ihtiyacınız
Bilgi almak için formumuzu doldurun, sizi arayalım!